♡Fremsnakk, “På hytta hos…” og 10 spørsmål om “Det godehytteliv”♡

I dag skal vi ta ett lite hyttebesøk hos Ellen, Morten og Jämthunden Tikka i Nord-Norge. Her er det herlig natur og nydelig utsikt. Ellen har god sans for interiør og liker å gjøre det koselig rundt seg. Her finner vi flere gamle skatter og flere koselige sittegrupper. Og er det noen som trenger tips til utestue og utekjøkken, så bør du i hvertfall ta en titt her. Masse inspirasjon å hente her også, så velkommen inn:)

Fortell litt om dere:
-Vi er Morten (45), Ellen (43) og jämthunden Tikka.

Litt om hytta:
-Da vi skulle bygge hytte, vurderte vi flere alternativer, men valget ble et byggesett fra Saltdalshytta. Vi tok utgangspunkt i en ferdig modell, men fikk tegnet den noe om, slik at vi fikk hytta slik vi ønsket. I løpet av ei helg med hjelp av familie og gode venner var alle elementene på plass, men etter det var det masse jobb. Vi brukte nesten 1 år på bli helt ferdig med hytta. Vi fikk mye god hjelp av faren til samboeren min, og noen venner hjalp til med montering av kjøkken og møbler, men i hovedsak gjorde vi alt arbeidet med hytta selv. Vi flyttet inn i mai 2015, og etter hytta var ferdig har vi bygd utedo, opparbeidet veien fram til hytta, ryddet skog, fikset på uteområdet, bygd plattinger, utestue/utekjøkken og ferdigstilt anneks med vedfyrt badstue og dusj.

Hvor ofte bruker dere hytta?
-Siden vi har forholdsvis kort vei til hytta, blir den ofte brukt. I snitt cirka 90 døgn i året.

Hva er det beste med hyttelivet?
-Det beste med hyttelivet er at det ikke er som hjemme. Sikkert en klisje, men rett og slett, det enkle hyttelivet. Fyre i ovnen, hente vann i elva, ta på seg dunjakke for å gå over tunet på utedo i snøstorm, varme vann for ta oppvasken. En perfekt hyttedag for oss er en tur (på fjellet, i skogen, med hund, til fots, ski, snøscooter eller på jakt), fyre i badstua, ta et forfriskende elvebad og deretter sitte ute rundt bålpanna.

Noe du ikke kunne klart deg uten på hytta?
-Uten tvil, den vedfyrte badstua. Ja, også bålpanna da.

Noe du aldri i verden vil ha på hytta?
-Man skal aldri si aldri har jeg lært. Vi har helt bevisst valgt å ikke ha innlagt strøm på hytta, men vi lagt ferdig opplegg til strøm (230 V), så vi kan koble oss til strømnettet etter hvert om vi ønsker det. Så kanskje det skjer når vi blir eldre. Vi liker gjenbruk, og mikse gammelt og nytt, så en svær flatskjerm tror jeg nok aldri kommer inn hyttedøra. Da er det bedre å se på flammene i bålet.

Tips til aktivitet på hytta?
-Siden hytta ble ferdig, har vi hatt (og har) mange prosjekter på gang. Mye av tiden har derfor blitt brukt til det. Det har selvsagt vært mye jobb, men vi koser oss med det. Så sånn vil det nok fortsatt være. Bortsett fra at vi liker å være ute på tur, har vi ingen spesielle aktiviteter vi gjør på hytta. Men vi bruker nok mer tid til matlaging enn hjemme, og mye av matlagingen foregår utendørs. Vi ble superfornøyd med utekjøkkenet, og i fjor lagde vi nesten ikke et måltid inne fra april til oktober. Annekset med vedfyrt badstue, pumpedusj og oppholdsrom, og er hyttelivets rosin i pølsa, der kan vi sitte i timevis. Der er det også «mobilfri» sone, og Yatzy som gjelder. Vi har en egen «badstuprotokoll». Der noterer vi når vi tar badstu, og fører statistikk over antall elvebad og hvem som vinner i Yatzy.

Du vet du er på hytta når…..
-det ikke finnes andre klær å kle på seg enn ullundertøy, turklær og kosebukse.

Det værste, beste, morsomste eller skumleste du har opplevd på hytta?
-Har stort sett bare gode opplevelser fra hytta, men noen artige historier har det selvsagt vært. En vårdag (som er april/mai her nord) hoppet vi i elva etter en runde i badstua. Det var en iskant fra elvebredden og ned til den åpne elva, og da jeg (nokså kald) skulle komme meg opp på iskanten, knakk den. Jeg sklidde og forsvant under det iskalde vannet. Jeg fikk selvsagt panikk, og da jeg kom opp til overflaten igjen sto samboeren min med latterkrampe på iskanten. Det var visst et komisk syn.
Er vanligvis ikke så veldig lettskremt av meg, men en høst jeg kom alene til hytta var jeg ikke særlig høy i hatten. Mens jeg i skumringa fyrte opp i badstua og hentet vann i elva, oppdaget jeg at vi hadde hatt besøk på hytta. Noen, som vi fortsatt ikke vet hvem er, hadde overnattet i telt rett utenfor hytta. Det var laget et bålsted, og jeg fant både teltplugger, en kniv og litt søppel. De hadde også lånt et bord som sto på plattingen utenfor hytta. Jeg synes det var veldig merkelig, og kanskje litt ubehagelig siden jeg skulle være alene på hytta. Jeg tok likevel badstu og tente lys i mørket, men hadde døra låst der jeg satt alene.

Tips til bålkos og hyttemat?
-Samboeren er nok litt forelsket i sin Weber kull kulegrill, så det blir mye grilling året rundt. Favoritten er helstekt mørbrad av elg med diverse tilbehør. Fløtegratinerte poteter, fylte sopp med snurret bacon, rødlødskompott og karamellisert blomkålpure smaker nydelig til. Ellers er det supert å lage mat som tar litt tid, og nesten order seg selv som f.eks. Boeuf Bourguignon (med kortreist elg fra skogen rundt hytta selvsagt).

Tusen tusen takk for titten og praten Ellen! Dette var så koselig:)

Skjønner godt at dere trives her ja<3

Men vennlig hilsen

Hyttekroken