Lyst på en god og varm kakao med rom? Eller en mer barnevennlig variant? Er du forkjølet, har sår hals og ingen ting frister? Her kommer det tips til varme fristelser du kan nyte enten inne foran peisen, eller ute ved bålpanna. 

Varm sjokolade med rom: 

1 pl kokesjokolade

4 dl melk

8 cl rom (Havana Club Anejo 7 anos, eller Captain Morgan Spiced Gold rom) 

Visp krem med litt vanilje oppi. Man kan også tilsette litt honning om man vil. 

Slik gjør du:

Smelt sjokoladen på lav varme. Tilsett melk og varm opp til kokepunktet. Hell rom i et glass og tilsett kakaoen. Pynt med pisket krem og eventuelt litt raspet sjokolade på toppen. Bruk lange longdrinkglass som tåler varme. Du kan også lage vanlig kakao med kakaopulver som du blander rom og pisket krem i.

Irish Coffee -vri:

2 cl Løiten Linie Aquavit

2 cl St Hallvard likør

0,5 ts brunt uraffinert sukker

God og sterk kaffe

Kremfløte

Slik gjør du:

Ha sukkeret i et glass som tåler varme og tilsett litt kaffe. Rør godt til sukkeret har løst seg opp. Tilsett akevitt og likør og mer kaffe og rør. Pisk kremfløte, men ikke for tykk. Legg kremen i ett tykt lag på toppen. Drikk helst ikke med sugerør. Du skal nyte kaffen igjennom kremlaget.

 

Varm sjokolade med chili:

5 dl melk

100 gr kokesjokolade

1 ss kakaopulver

2 ss honnning

rød chilli

Slik gjør du:

Kok opp melk, kakaopulver, honning og finhakket chili. Trekk kaserollen til side og visp inn hakket sjokolade. Fyll 2 glass eller kopper, og topp gjerne med litt melkeskum.

Sjokoladekaffe med kremtopp (Fra Trines matblogg)

2,5 dl espresso eller sterk kaffe

3 dl melk

75 gr mørk kokesjokolade

1 kanelstang

2 ts brunt sukker

Kremfløte, evt litt pisket

Slik gjør du:

Lag espresso eller sterk kaffe. Ha alle ingrediensene i en tykk kjele og la det varmes forsiktig opp uten å koke. Rør en gang iblant. Sjokoladekaffen er ferdig når sjokoladen og sukkeret er helt oppløst. Fjern kanelstangen og server umiddelbart, gjerne med en kremtopp i.

Varm sjokolade med konjakk:

1 pl kokesjokolade

1/2 dl vann

6 dl helmelk

1/2 dl konjakk

Slik gjør du:

Rør ut sjokoladen i kokende vann. Tilsett melk og varm det hele opp til kokepunktet, under visping. Hell i konjakken rett før servering.

 

 

Barnas favoritt – Varm sjokolade:

1 l melk

1 1/2-2 plater mørk kokesjokolade (eller kakaopulver)

3 ss sukker

Krem:

!,5 dl Kremfløte

1 ss sukker

Slik gjør du:

Smelt sjokoladen og sukker i en kjele med litt av melken til alt er oppløst. Tilsett resten av melken og varm opp til kokepunktet. Pisk kremfløte med sukker. Fyll opp i glass eller kopp og pynt med krem og evt. ltt revet sjokolade, marshmallows og sjokoladesaus.

Kakao med karamell og salt:

6 ss kakao

5 ss sukker

1 lmelk

4 ss karamellsaus

1/4 ts salt

Slik Gjør du:

Bland sukker og kakao i en kjele og varm litt. Rør inn litt og litt melk. kok forsiktig opp under omrøring. Fyll kakaoen i en kopp, tilsett karamellsaus og smak til med litt salt. Du kan også bruke salt karamellsaus.

Solbærtoddy:

1 l utblandet solbærsirup

Og hvis du ønsker:

Litt brunt sukker

1/2 appelsin med nellikspiker (stukket inn for smak)

3 kanelstenger

1 sitron i skiver

Slik gjør du:

Kook opp saft med evt sukker og de andre ingrediensene hvis du ønsker, og la det trekke i 20-30 min. Sil, og fyll opp i glass eller kopp som tåler varme.

Buljong:

6 kjøttbuljongterninger eller grønnsak

1 l kokende vann

Slik gjør du:

Løs opp buljongen i kokende vann. hvis du ønsker, så tilsett gjerne en kvist med frisk timian, eller ingefærskiver med koriander oppi.

 

Te:

Eller rett og slett, kok deg opp en stor kopp av din egen favoritt-te eller kaffe 😉

Enjoy

 

Tone

 

 

 

Kilder:  http://www.aperetif.no,  trinesmatblogg.no,   matprat.no,   gladimat.no.