På hytta fyres det mye med ved. Vi har vedovn, og mange har peis. Varmepumpe er det også flere og flere som har. Det er lun og god varme med vedfyring, og det er så koselig å høre knitring og spraking fra peisen.

Ute fyrer vi gjerne opp i bålpanna eller badestampen. Det går med en del ved. Vi har egen skog på hytta, og nesten hvert år felles det trær. Bjørk og furu er vel det vi hogger mest. Men vi har også mye Or, eller Older som vi kaller det. Den er i slekt med bjørkefamilien. Den vokser villig over alt, så hvert år må vi rydde skog så det ikke gror igjen. Men den tar vi før den blir for stor, så det er mest de største vi bruker til ved. Resten går til bålbrenning.

Skogsarbeid er svært god trim. Står man på i skogen, så er det faktisk noe av den beste trimmen man kan få. Ved å bære og dra tømmer kan man faktisk forbrenne opp til 1168 kcal i timen, mens 1 time kløyving 444 kcal. Ikke med vedkløyver nei, men med øks, hehe. Bare for litt morsom sammenligning, så forbrenner vi ca. 74 kcal på 1 time tv-titting, 281 kcal på gulvvask, 405 kcal på en times tur på langrennski, 481 kcal på snømåking, 510 kcal på å spille fotball, og 814 kcal på en intens aerobicsøkt. Men 1 times rask løpetur slår tømmersleping da. Der forbrenner vi faktisk ca. 1213 kcal i timen.

Man bør hogge ved i vintermånedene og i god tid før løvet spretter hvis den skal bli tørr til høsten. Man må jo rekke å kløyve og stable den, så den får stå å tørke igjennom sommeren. Ved som blir hogd, kløyvd og kappet i rett tid, kan faktisk tørke på ca. 2 mnd. Etter påske kan det bli for sent. Da kan det hende den må stå til våren igjen før den er tørr nok. Blir man for sein, så kan man bare la det ligge med både greiner, topp og blad en stund. Nåler og blad trekker ut fuktigheten i treet selv om det er hogget. Etter noen uker og når bladene har visnet, kan man kappe, kløyve og stable. Kanskje blir det tørt nok til vinteren allikevel. Men mulig det må stå over vinteren også. Spørs når man fikk kappet det. 

Ved å la stokkene ligge for lenge ute i skogen, kan de bli utsatt for soppangrep eller bakterieangrep. Det legger seg en film av slim og enzymer rundt de invendige trefibrene. Fuktigheten vil ikke slippe og det vil tørke dårlig. Det vil bli dårlig kvalitet på veden og den vil brenne dårlig pga av dårlig oksygeninnhold. Dette gjelder først om fremst løvtrær. Furu og gran er mer hardfør, og tåler lengre ventetid i skogen. 

Etter kapping og kløyving med både motorsag, sag, øks og/eller vedkløyver, er det klart for stabling. En luftig plass med både litt sol og vind er bra for tørken. Man må ikke stable rett på bakken. Det må være luft under også. Bygg gjerne opp material ol., eller paller for å få ett godt underlag. Stable stødig og luftig. Ikke for tett. For kort ved er vanskelig å stable. Greit å vite hvor lang ved som går i din ovn/peis. Da har du ett utgangspunkt. Sett gjerne opp støtte på sidene av stabelen. Bruk gjerne noen stokker eller annen material. Man kan også stable mellom to trær. Ikke pakk stabelen inn med presenning eller plast. Men man kan legge presenning eller blikkplater på toppen for å beskytte mot regn.

Hvilken vei barken på veden skal ligge, er det delte meninger om. Begge veier er testet ut, og det viste seg at det ikke var store forskjellen. 2 prosent forskjell var det i de 2 første tørkemånedene. Men en god regel er at har man barken opp er den vannavstøtende og beskytter mot regnvann og snø. Og nedovervendt bark i de nederste lagene, vil beskytte mot fuktigheten i bakken.

Når tørketiden er over, er det lurt å få veden inn under tak. Enten i en kjeller, uthus eller ett vedskjul. Bare det er tørt og tak over, så kan man finne mange lure plasser å lagre ved på. Har man hytte stående på pilarer f.eks., så kan man fint lagre ved under hytta. men da bør underlaget være tørt. 

Kilder: Boka av Lars Mytting, Hel ved.  Din side (www.dinside.no).

 

Her er en oversikt fra Enova, om hvilen tresort som varmer best. 

(FM3 = Fastkubikkmeter = 1 kubikkmeter fast masse)

 

 

 

VEDTYPE       KWH/FM³      
Bøk 3000
Eik 2900
Ask 2900
Lønn 2800
Rogn 2700
Bjørk 2650
Furu 2350
Svartor 2350
Selje 2290
Osp 2150
Gran 2150
Gråor 1900

 

Kilde: ENOVA

 

Kos dere med vedfyring og peiskos ute som inne. Og fortsett det gode hytteliv.

 

Tone